Ne ropskom radu – svi na protest!

Poštovane koleginice i kolege, članovi Sindikata srpske policije, svi zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova, obraćam vas se pozivom da budemo dostojni uniforme koju nosimo i službe koju obavljamo.

ssp

Uvek smo bili uz narod i državu, moramo to pokazati i dokazati i sada, kada se nadvila pretnja donošenja Zakona o radu koji je u svojoj biti suprotan interesima radničke klase i naroda u celini. Predloženim izmenama zakona radnici u Srbiji će postati najamnici, radiće više za manje plate, radiće duže, radiće bez zaštite, i bez sindikalne i bez pravne.

Sebičnim tajkunima, izdancima neoliberalnog kapitalizma ni dosadašnji zakon nije smetao da se bogate na račun radnika, da nas pljačkaju, otpuštaju, ponižavaju… Ali, postojala je kakva-takva pravna zaštita, sudovi su nezakonito otpuštene radnike vraćali na posao, doduše neretko sa velikim kašnjenjem, ali ipak je postojao tračak nade u pravdu.

Usvajanjem predloženih izmena u zakonu toga više neće biti. Pored pošteno zarađenog novca i radničkih prava, uzeće nam mnogo više – uzeće nam dostojanstvo i pravo na nadu u bolju budućnost nas i naše dece!

To im ne smemo dozovoliti!

Najvažnije, i članstvom najbrojnije, sindikalne centrale u Srbiji (SSSS, UGS Nezavisnost i Konfederacija slobodnih sindikata) organizuju protest ispred Narodne Skupštine R Srbije, u četvrtak 17. jula 2014. godine, u 11,00 časova, u vreme sednice na kojoj će biti razmatran Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu. Pozivam vas da u što većem broju dođemo i pokažemo da se protivimo navedenim izmenama zakona koje se donose pod pritiskom krupnog kapitala, a pod plaštom obećanja „da će lakše otpuštanje doneti više zapošljavanja“! Danas moramo svi biti jedan sindikat, bez obzira na boju zastava!

Podignimo glas i jasno im svi zajedno poručimo – „Ne, ropskom radu. Radnik nije rob!“

Predsednik SSP

Glišo Vidović

poziv-protest-170714

(Izvor:ssp.prg.rs)

Postavi komentar